De atunci Mark Zuckerberg fondat Facebook în camera sa de cămin de la Universitatea Harvard în 2004, compania a ocupat spațiu temporar închiriat. Acum, pentru prima dată, Facebook este propriul proprietar după ce s-a mutat într-un nou campus din Menlo Park.



Aceasta înseamnă că compania de rețele sociale, care nu se sfiește niciodată să-și folosească birourile pentru a-și transmite identitatea de hacker parvenit, duce expresia de sine la un nou nivel. De la expunerea grinzilor structurale din oțel și oferirea acestora pentru graffiti-ul angajaților, până la alegerea placajului gol ca material pentru tavan peste aleile pentru angajați, transformarea continuă de către Facebook a fostului campus Sun Microsystems este menită să telegrafieze că compania însăși rămâne o lucrare în progres.

Aceasta s-a terminat. Ei bine, este de fapt neterminat, a spus șeful imobiliar al Facebook, John Tenanes, arătând spre pereții și tavanele tăiate permanente, în timp ce dădea acestui ziar una dintre primele priviri din interior la noile săpături ale Facebook. Pentru că treaba noastră nu este niciodată terminată. Suntem doar 1% din călătorie. Aceasta este mantra lui Mark: suntem doar cu 1 la sută în ceea ce privește schimbările pe care Facebook spera să le aducă pe internet.





Estetica din spatele a ceea ce va fi în curând prima casă permanentă a Facebook spune multe despre valorile și convingerile corporative ale companiei, inclusiv despre sentimentul de urgență.

Deja, aproximativ 500 de angajați Facebook, inclusiv departamentele juridice și financiare ale companiei, s-au mutat în Menlo Park. Sarcina lui Tenanes este să finalizeze renovările la o cantitate suficientă din fostul complex Sun, cu nouă clădiri, pentru a găzdui încă 1.400 de angajați până la sfârșitul anului, lucrările la restul campusului existent urmând să fie finalizate până în vara viitoare. Acest lucru va permite companiei cu creștere rapidă să găzduiască 3.600 de lucrători.



Suntem puțin aici sub pistol, a recunoscut Tenanes, stând în curtea lungă de 1.200 de picioare care va fi artera centrală, unde priveliștea în această săptămână a fost dominată de murdărie, echipamente de construcții și clădiri pe jumătate vopsite.

Într-un calendar care oferă o măsură a creșterii Facebook, compania speră să construiască o versiune complet nouă Campusul de Vest pe Willow Road din campusul principal și să obțină aprobarea pentru a găzdui un număr total de 9.400 de lucrători până în primul trimestru al anului 2014.



Ca și în alte birouri Facebook din întreaga lume, toate conductele aeriene de încălzire și răcire sunt expuse, cu cabluri de alimentare și de date atârnând de tavan către spațiile individuale de lucru.

Pentru a stimula colaborarea, angajații Facebook nu au birouri sau cabine; practic toată lumea lucrează cot la cot la mese lungi, neîmpărțite.



În Menlo Park, însă, Facebook a dus aspectul neterminat și mai departe. Angajații pot scrie pe perete, așa cum au făcut la sediul lor din Palo Alto. Dar în noul campus, rețeaua de socializare cu 800 de milioane de membri a adăugat tablă de la podea până la tavan, unde angajații au oportunități suplimentare de exprimare – inclusiv, după cum o persoană a scris cu cretă albastră săptămâna aceasta, Don’t be Googly, o lovitură ironică la cel mai mare rival al Facebook.

Este un spațiu nou foarte tare, a spus Rob Lauer, un angajat Facebook care traversa unul dintre holurile clădirii pe un skateboard în timp ce se afla într-o pauză. Se simte cu adevărat hacker, deoarece sunt multe lucrări de construcție – dar acesta este Facebook.



Tenanes și echipa sa de proiectare au încercat să sublinieze o ireverență dezgustătoare, un bricolaj improvizațional care caracterizează cultura hackerilor pe care o îmbrățișează Facebook.

Facebook, de exemplu, nu va elimina sigla Sun Microsystems de pe multe uși care au rămas de la fostul proprietar. Tenanes ar spune doar că siglele Soarelui sunt artefacte ale unei epoci anterioare în Silicon Valley. Ele sunt, de asemenea, un memento clar pentru angajați despre soarta companiilor de tehnologie care nu reușesc să conducă valul de inovație.

De la sediul General Motors din Detroit până la Chrysler Building din New York, companiile au folosit de mult arhitectura pentru a-și difuza marca, a declarat Alan Hess, arhitect și critic de arhitectură pentru acest ziar.

Sediul Facebook este foarte diferit de cel nou măr ( AAPL ) ar fi sediul, care este o arhitectură extrem de controlată, dar Facebook folosește și arhitectura pentru a-și proiecta marca în exterior, precum și pentru a-și transmite cultura în interior, a spus Hess. Este arhitectura ca instrument de management.

În curtea centrală, Tenanes și designerii săi încearcă să aducă un sentiment de loc în campus. Curtea centrală va primi o baracă de grătar de sine stătătoare, iar curtea lungă va fi căptușită cu lucruri precum standuri de mâncare și cafea, ghișee de reparații laptop-uri și, eventual, spațiu pentru un artist rezident.

Poate în mod potrivit, omul mare al Facebook din campus primește cel mai mare spațiu de asistență socială - la parter, cu fața la spațiul căptușit cu mesteacăn, care este cea mai largă zonă a curții de 5 acri.

Aceasta va fi doar o piață deschisă, a spus Tenanes, stând în pământ în afara a ceea ce va fi noul spațiu de lucru al CEO-ului Zuckerberg, la sfârșitul lunii decembrie. Va fi complet un loc pentru a petrece timpul.

Contactați Mike Swift la 408-271-3648. Urmărește-l la Twitter.com/swiftstories , Facebook și vezi-l pe al lui Google+ profil.

Noile cercetări ale Facebook

Un etos de „reutilizare”: Facebook încorporează materiale de construcție reciclate ori de câte ori este posibil. Coarda de alpinism lăsată în urmă de Sun în centrul de fitness a fost refolosită ca separatoare de cameră suspendate.
Eficiență energetică: Facebook vizează LEED Gold
eficienţă. Complexul va avea o amprentă de carbon cu 75 la sută mai mică decât fostul campus Sun, deși mult mai mulți oameni vor lucra acolo.
Ireverență nerespectată: angajații votează numele sălilor de conferință. Sălile de conferințe înfrățite ale departamentului juridic sunt If It Does Not Fit și You Must Aquit – formulând că O.J. Avocatul lui Simpson Johnny Cochran i-ar plăcea.
Campus all-inclusive: Deoarece campusul este oarecum îndepărtat de centrul orașului Menlo Park, acesta este proiectat cu suficiente restaurante și alte facilități pe care angajații nu trebuie să le părăsească la ora prânzului.




Alegerea Editorului